2021-03-01 10:15:54• hírek • közlemény

Zene és könyv 100 év után is a Pásztory uradalom falai között

Bujánházán, Bikszád községben február 28-án, vasárnap került megrendezésre Ciprian-Emanuel Honca muzeológus „Árkád Pásztory Egumen la Bixad și moșier la Tur” (Árkád Pásztory Házfőnök Bikszádon és Földbirtokos Turvékonyán) könyvének bemutatója - tájékoztatta híroldalunkat a Szatmár Megyei Múzeum sajtóirodája.

Pásztory Árkád bazilita szerzetes volt és Szatmár megye egyik legvitatottabb alakja. Többen felfigyeltek rá, de eddig nem készült olyan átfogó munka, amely magába foglalja a belföldi és külföldi levéltári kutatást is. A Pásztory Árkád által épített falanszterben élt egy ideig Ciprian-Emanuel Honca muzeológus is nagyapjával, így érthető érdeklődése Pásztory élete iránt. Rengeteg információ került napvilágra a szerzetessel kapcsolatban, ám a vélemények megoszlottak: egyesek szentnek tartották, aki az uradalmat árvaházként képzelte el, mások pedig csalónak, aki csak az önös érdekeit tartotta szem előtt és királyhoz méltóan rendezte be életét. A falanszterben bemutatott könyv „Árkád Pásztory Egumen la Bixad și moșier la Tur” rendszerezi és feldolgozza az összes jelenleg fellelhető információt.


A Szatmár Megyei Múzeum brunchként szervezte meg a rendhagyó könyvbemutatót az omladozó kastély közvetlen környezetében. A Szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia rézfúvós kvartettje biztosította a századvégi hangulatot, valamint  Răzvan Roșu és Marin Grigorean zenei pillanatai lehelltek újra életet a szunnyadó kastélyba.


A szervezők minden kedves résztvevőnek köszönik a megtisztelő jelenlétet.






Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: